50 deka liszt, – én teljes kiőrlésű tönkölylisztből készítettem el de bármilyen más liszttel is elkészíthető | |
20 g élesztő | |
csapott evőkanál só | |
kb 3 dl langyos víz, (annyi, hogy egy rugalmas tésztát kapjunk) |
Nagyon szeretjük a gyökérkenyeret és az egyik kenyérsütős csoportban találtam egy nagyon jó receptet, amit el is készítettem, és most megosztok Veletek is, mert nagyon egyszerű és nagyon finom kenyér ! Nem kell agyondagasztani bár azt tudni kell, hogy nagyon hosszú pihenőidőt igényel, éppen ezért én este állítom össze, letakarva pihen egész éjjel, reggel átgyúrom és formázom, aztán mehet is a sütőbe.
1. | Az élesztőt a langyos vízben felfuttatjuk,majd a sóval, a liszttel együtt egy tálba tesszük. |
2. | Nem kell agyondagasztani, elég ha az összetevőket jól eldolgozzuk.(Szükség szerint adagoljunk hozzá annyi langyos vizet amennyit a liszt felvesz ) |
3. | Pihentetési idő 9-10 óra, letakarva, huzatmentes helyen. |
4. | Pihentetés után kilisztezett deszkára borítom, kicsit átgyúrom majd kinyújtom kézzel kör formájúra és hosszanti részénél lazán feltekerem, majd tekerek rajta két- három helyen egyet-egyet így lesz olyan csavarodott a formája. |
5. | A kezemet a két végéhez rakva, kicsit “összenyomom az egészet ” így tömörítem meg, gyakorlatilag zömökebb lesz az egész és jellegzetesen gyökér formájú. |
6. | A kész kenyeret 10 percig hagyom pihenni a deszkán letakarva. |
7. | A 10 perc letelte után a gyökérkenyér tetejét vízzel átspricceljük, majd előmelegített hőlégkeveréses sütőben 170-180 fokon sütjük, amibe már az előmelegítés során egy vízzel teli lábast teszünk, ami a sütés végéig bennmaradhat. |
Leave a Reply