Hozzávalók

50 deka Tüskeszentpéteri BL 80-as liszt
15 deka kovász
kb 3,4 dl langyos víz
1 evőkanálnyi só
olivaolaj
Nem, nem fizetett hirdetést láthattok 😀 Tesztüzemmódra kapcsoltam, ugyanis megérkezett a Tüskeszentpéteri lisztem és muszáj volt kipróbálnom. Sok jót hallottam róla, így kíváncsivá tett , hogy a minősége milyen a többi BL80-as lisztekhez képest. Teljes kiőrlésű liszttel nevelt kovásszal sült , csak a Tüskeszentpéteri BL80-as kenyérliszt került bele a tésztába. hagytam még sülni a cipót. Jó tapintású könnyed bélzetű finom és ropogós héjú cipó sült, nagyon meg vagyok elégedve a liszt minőségével. Meleg szívvel ajánlom, mint jó minőségű és hazai terméket.

Elkészítés

1.A lisztet átszitáltam, hozzáadtam a sót amit elvegyítettem a liszttel.
2.Beletettem az érett kovászt , elkezdtem hozzáadagolni a langyos vizet és megkezdtem a dagasztást.
3.Géppel alaposan megdagasztottam, majd deszkára borítva Szabi a pék által tanult mozdulatokkal tovább dolgoztam.
4.Ezután a megdagasztott tésztát olivaolajjal átcsorgatott kelesztőtálba tettem, letakartam és egy órán keresztül meleg helyen kelni hagytam.
5.Amikor letelt az egy óra, a tésztát deszkára borítva szépen vékonyra húztam- a tészta rendkívül jó állagú, szép bubis volt már ekkor, jól húzható nem szakadt szét.
6.Ezután a tésztát jobbról és balról behajtottam, és felülről magam felé feltekertem majd újra a kelesztőtálba tettem.
7.Újabb 1 óra elteltével a tésztát deszkára borítottam, óvatosan ujjbeggyel átnyomkodtam jobbról balról behajtottam- itt már nagyon vigyáztam a buborékokra!
8.Kissé szorosabban magam felé feltekertem és cipó formára alakítottam.
9. Kilisztezett szakajtóba tettem( a kenyér leendő alja legyen felül ) , letakarva 1 óra 20 percet kelesztettem.
10.A vaslábast ezidő alatt 240 fokon felforrósítottam a fedővel együtt , majd a megkelt cipót szilikonos sütőpapírra borítottam, pengével bevágtam és a forró vaslábasba tettem.
11.10 perc letelte után a hőt 220 fokra mérsékeltem, összesen 45 percet sütöttem.
12.A sütés végén a fedőt levettem és pár percig hagytam még sülni a cipót.

Leave a Reply

Your email address will not be published.